Uczniowie klas zdrowia publicznego skorzystali z zaproszenia do wspólnego gotowania, jakie otrzymaliśmy od Powiatowego Zespołu Kształcenia Specjalnego w Wejherowie. Warsztaty kulinarne poprzedzone były krótkim wykładem, o tym czym jest neofobia żywieniowa, byśmy podczas zajęć  w kuchni nie bali się spróbować tego, co dotąd nieznane i polubić to, co dotąd nielubiane. Wegeburgery, sajgonki z soczewicą, szpinakowe i buraczane naleśniki na słodko i wytrawnie, kisiel, deser z chia, owsianka z jabłkami i lemoniada – to wszystko przygotowali nasi uczniowie pod kierownictwem przygotowujących się do zawodu kucharza uczniów ze szkoły, w której gościliśmy.

Zajęcia w kuchni przebiegły w miłej, sprzyjającej integracji atmosferze. Była zabawa, ale owocna współpraca, której pysznych efektów spróbowaliśmy na koniec.

Można by powiedzieć: „cenna lekcja gotowania”, ale nie tylko gotowania… Dziękujemy Powiatowemu Zespołowi  Kształcenia Specjalnego za zaproszenie.