Kolejna grupa uczniów z naszej szkoły mogła zgłębiać tajniki gotowania w Powiatowym Zespole Kształcenia Specjalnego w Wejherowie. Jej skład to uczennice klasy 2zLO – uczestniczki
zajęć dodatkowych z podstaw dietetyki.

Dietetyk nie tylko układa diety. Dietetyk edukuje w zakresie żywności i z tej roli nasze dziewczęta wywiązały się doskonale. W przygotowanej przez nie prezentacji omówione zostały wybrane produkty spożywcze. Uczennice podkreśliły ich walory zdrowotne, opowiadając m.in. o witaminach i składnikach mineralnych, jakie zawierają, a także zaskakując ciekawostkami. Po tym przyszli kucharze z PZKS zaprosili je do wspólnego gotowania, by z omówionych wcześniej produktów przygotować smaczne posiłki. Tarta ze szpinakiem, serem feta i łososiem, domowy makaron z serem pleśniowym i szparagami, krem z soczewicy, pasta z awokado oraz owocowo-warzywne soki- taki był rezultat tej wyjątkowej międzyszkolnej współpracy; rezultat, którego na koniec oczywiście mogliśmy posmakować!

Wymiana wiedzy i doświadczeń, zdobycie nowych umiejętności, nawiązanie znajomości i „coś dla brzuszka”, a to wszystko w miłej koleżeńskiej atmosferze – tak podsumować można krótko czas spędzony w murach Powiatowego Zespołu Kształcenia Specjalnego w Wejherowie.