W dniu 7 marca br. uczniowie klasy 1mLO mieli okazję zwiedzić Laboratorium Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. w Gdyni z siedzibą w Rumi Janowo. Dzięki życzliwości kierownika laboratorium Pana doktora Leszka Frankowskiego uczniowie mogli uczestniczyć w zwykłym dniu pracy wielu specjalistów dbających o nasze bezpieczeństwo zdrowotne podczas spożywania wody wodociągowej. W laboratorium znajduje się siedem specjalistycznych pracowni: fizykochemii wody, fizykochemii ścieków, pracownie chromatografii gazowej i jonowej oraz spektrometrii absorpcji atomowej, sensoryki, a także pracownia mikrobiologiczna, w której oznacza się obecność w wodzie drobnoustrojów chorobotwórczych takich jak: bakterie grupy coli, escherichia coli, enterokoki kałowe, legionelle i inne.


Laboratorium wyposażone jest w najwyższej klasy urządzenia: spektrometry, spektrofotometry, chromatografy, systemy destylacji i mineralizacji próbek, komory laminarne, szafy chłodnicze i termostatyczne, inkubatory oraz digestoria w tym digestoria antywybuchowe, w których prowadzi się prace z rozpuszczalnikami łatwopalnymi np. eterem. W pracowniach spektrometrycznych można w ciągu paru minut wykryć obecność w badanej próbce wody surowej pobranej ze studni głębinowych wszystkie 118 pierwiastki!!!.


Dwudziestoosobowy zespół wysoko wykwalifikowanych chemików i biologów wykonuje rocznie badania 2331 próbek wody i 2919 próbek ścieków, osadów ściekowych i popiołów obsługując tym samym 380 tysięczną aglomerację mieszkańców.


Wybierając się na zwiedzanie nowoczesnych laboratoriów, spodziewaliśmy się wyposażenia o wysokim stopniu zaawansowania technologicznego, nie spodziewaliśmy się jednak, że woda będzie również badana za pomocą ludzkich narządów zmysłów przez sommelierów-analityków. Analitykiem-sommelierem nie może być każdy, a jedynie osoba z ponadprzeciętną wrażliwością smakową i zapachową. Standaryzowana pracownia analizy sensorycznej pozbawiona jest okien, oświetlona jest światłem sztucznym o parametrach określonych w normach, wyposażona jest w stanowiska oddzielone przegrodami, a powietrze dostarczane do pracowni jest za pomocą specjalistycznych filtrów gwarantujących odpowiednią wilgotność i temperaturę 23 stopni Celsjusza. Wszystko po to, by nic nie rozpraszało sommelierów i nie wpływało negatywnie na ich zdolności identyfikacyjne. Dodatkowo na godzinę przed analizą nie mogą oni spożywać posiłków, a na dzień przed badaniem używać perfum, by nie zaburzać pracy kubków smakowych i receptorów węchowych.


Smak i zapach wody są parametrami jakości wody, które wpływają na jej postrzeganie przez człowieka. Woda powinna mieć neutralny smak i brak nieprzyjemnego zapachu. Smak wody może być zaburzony przez obecność związków chemicznych, takich jak metale, chlor lub inne substancje. Natomiast zapach wody może być wynikiem obecności bakterii, substancji organicznych oraz nieorganicznych takich jak amoniak, siarkowodór, fosforowodór lub innych. Woda, która ma nieodpowiedni smak lub zapach, może być niebezpieczna dla zdrowia ludzi i nie powinna być spożywana.


Wycieczka zorganizowana została w ramach preorientacji zawodowej uczniów klasy 1m LO z rozszerzoną biologią i chemią w celu pokazania uczniom jednego z wielu miejsc pracy, którą będą mogli wykonywać po ukończeniu studiów wyższych na kierunkach biologiczno-chemicznych. Laboratoria zrobiły ogromne wrażenie zarówno na uczniach, jak i opiekunach. Idąc za ciosem, jeszcze w bieżącym roku szkolnym zobaczymy, jak oczyszcza się ścieki w oczyszczalni biologicznej, zanim woda ściekowa zostanie spuszczona do Bałtyku. Uczniowie wezmą również udział w zajęciach laboratoryjnych i wykładach na Wydziale Chemii Uniwersytetu Gdańskiego.